Aktivnosti škole

Izložba udžbenika njemačkog jezika

Povodom Europskog dana jezika 26. rujna 2017., u prostorijama knjižnice Društva otvorena je Izložba udžbenika njemačkog jezika, gdje su predstavljeni programi pet vodećih nakladnika.Posjetitelje je pozdravio prof. dr. Zoran Ribarović, predsjednik Društva. O značaju ove inicijative govorila je prof. Anka Marić, suradnica za njemački jezik u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a izložbu je otvorila dr. Nansi Ivanišević, voditeljica Odjela za prosvjetu i kulturu u Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Europski dan jezika

26.9.2012.

Ogranak Hrvatsko-njemačkog društva Split „Klaster za promicanje učenja stranih jezika u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ organizirao je svečanu proslavu Europski dan jezika 26.9.2012. na Prokurativi. Ovu manifestaciju su podržali i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Delegacija Europske unije i Splitsko-dalmatinska županija. U ime Klastera nazočne je pozdravila predsjednica Ana Mijan, a u ime Županije zamjenik župana Visko Haladić, dok je program vodila Mirta Šurjak. Učenici Centra za strane jezike izveli su „Trnoružicu/Sleeping Beauty“ pod vodstvom prof. Emice Bego. Nastupio je bend Danijelov & Letilović i mješoviti Asambl Slobodne Dalmacije. Na kvizu „Putovanje kroz Europu“ pobjedili su učenici Andrea Andrić, Hana Ahmetović i Davor Litović.Prof. Ivana Erceg predstavila je projekt Klastera „LANGUAGE IN USE INSTITUTE“ u kojem će građani koristiti znanje jezika kroz suradnju s partnerima iz Europske unije i niz aktivnosti na kulturnom, društvenom i športskom polju.

26.9.2013.

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika u Đardinu je 26.09.2013. godine održan prvi Sajam jezika (Language Fair Đardin) u organizaciji Klastera za promicanje učenja stranih jezika Splitsko-dalmatinske županije. Cilj manifestacije bio je proslaviti Europski dan jezika kroz prezentacije programa škola stranih jezika, ponudu materijala za učenje stranih jezika, višejezične literature, organizi-ranih putovanja putničkih agencija te brojne natjecateljske aktiv-nosti u kojima su svi zainteresirani imali mogućnost demonstrirati znanje stranih jezika te osvojiti prigodne vrijedne nagrade.

Građani su pokazali velik interes, a najpopularnijom igrom poka-zao se SPEAK DATING, prilikom koje su se natjecatelji mogli oku-šati u razgovoru sa izvornim govornicima po njihovom izboru te su tako između francuskog, talijanskog, engleskog, njemačkog, portugalskog, bugarskog, ruskog, španjolskog, ukrajinskog i turskog jezika, mogli birati jezik na kojem se najbolje snalaze i koji bi im mogao donijeti najveći broj bodova.

Veselo i glasno je bilo i među timovima koji su se natjecali u igri LET’S PLAY PICTIONARY WITH THE HELP OF DICTIONARY, prilikom koje su uz pomoć višejezičnih rječnika morali crtati i poga-đati pojmove na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku.

U jednom dijelu Đardina na travi su se nizali citati poznatih svjetskih književnika, fi lozofa, glumaca i političara koje su natjecatelji u igri SMARTY PANTS slagali u dvojezičnim varijantama nakon što su ih uspjeli odgonetnuti i povezati s imenom autora svakog pojedinog citata.

Igra TRAVEL MARVEL privukla je velik broj zaljubljenika u puto-vanja koji su morali prepoznati znamenitosti raznoraznih europ-skih zemalja i naznačiti njihovu lokaciju na karti svijeta.

Za one najodvažnije na improviziranoj pozornici odvijalo se natjecanje u najboljoj kazališnoj izvedbi kratkog isječka koje su za hrabre natjecateljske parove pripremile njihove mentorice, polaznice Glumačkog studija Playdrame (Vana, Neda i Marija). Blizanke Sandra i Edita Kočić sa preko 350 prikupljenih „like“ u facebook glasovanju zasluženo su osvojile novogodišnje puto-vanje u Prag u organizaciji agencije F-Tours.

Zbrajanjem bodova kod ostalih igara dobili smo sljedeće po-bjednike: – Franciska Marikez (1997) besplatni tečaj Alliance Francaise – Mia Bonjolo (1988) besplatni tečaj Hrvatsko-njemačko druš-tvo – Nikolina Krstićević (1997) 50% popusta na tečaj Centra za strane jezike- Stela Melvan (1999), Zdravko Vukelić (1999), Viktor Bilan (2001) i Tonka Karin (1998) knjige Profil-Mozaika.

Klaster za promicanje učenja stranih jezika ovom je uspješnom manifestacijom pokazao kako učenje stranih jezika može biti zabavno, a Đardin se pokazao idealnom lokacijom za ovakav tip interaktivnog pristupa.

Sajam jezika u Đardinu na Europski dan jezika (26.9.) u organizaciji Hrvatsko-njemačkog društva Split održan je još 2014., 2015. i 2016. godine.

Uvaženi gosti Škole Delfin

5. svibnja 2009.

Dr. Bernd Fischer, njemački veleposlanik, u pratnji Monike Thiemen, gradonačelnice Charlottenburg-Wilmesdorfa, centra Berlina i Jochena Gčza, predsjednika Njemačko-hrvatskog društva Berlin-Brandenburg posjetili su Školu „Delfin“ povodom proslave „Sudamija“ posvećene Sv. Dujmu zaštitniku grada Splita. Uvaženim gostima je predstavljen program Škole, rad Društva i projekt „Gutenberg“ koji se nalazio u svojoj početnoj fazi.

8. svibnja 2009.

Sebastian Brökelmann, njemački attache za kulturu, sastao se s prof. Marinom Travnikar, voditeljicom škole „Delfin“ i prof.Blaženom Radas, voditeljicom školske knjižnice i čitaonice, po pitanju unapređenja sudjelovanja mladih u programima Društva.Tom prilikom predstavljena je gospodinu Brökelmannu nova grafika knjižnice s 40 njemačkih velikana u kojoj dominira Gutenberg sa svojim tiskarskim strojem.

13. svibnja 2010.

Julijane Stegner, direktorica Goethe Instituta imala je sastanak s predsjednikom Hrnatsko-njemačkog društva Split prof.dr.sc. Zoranom Ribarović povodom predstavljanja njihovog promotivnog programa GOETHOMANIJA u okviru Dana njemačkog jezika. Tom prilikom dogovorena je i uska suradnja između Goethe Instituta i Hrvatsko-njemačkog društva Split.

25. veljače 2013.

Hans Peter Annen, njemački veleposlanik, posjetio je Školu „Delfin“ i sudjelovao je u interesantnoj diskusiji s članovima Hrvatsko-njemačkog društva Split po nizu pitanja razvoja suradnje između Hrvatske i Njemačke. Na kraju susreta iskazao je svoju podršku Društvu i jednim pohvalnim tekstom u Spomenar Društva.

Izlet Škole Delfin u Berlin

U lipnju 2015. godine nekoliko učenika škole Delfin je s profesoricom Ivanom Erceg otputovalo u Berlin gdje su proveli 6 dana. Posjetili su sve najvažnije znamenitosti Berlina, upoznali se s načinom života u glavnom Njemačkom gradu i naučili puno o njegovoj povijesti. Osim turističkog aspekta, ekipa je obavila i 2 sastanka sa suradnicima projekta „Nostalgična“ koji su povodom 25 godina pada Berlinskog zida odlučili pripremiti u jesen 2015. godine. Po povratku iz Berlina učenici su odlučili podijeliti svoje dojmove i na blogu Hrvatsko-njemačkog društva gdje možete kroz 4 članka pročitati sve o njihovom boravku u Berlinu.